VAD FÅR MIN HUND UT AV ATT HÄLSA PÅ ANDRA HUNDAR?


Vi på dagis får ofta många frågor om det här med att hälsa på andra hundar. Det vi ser är att alldeles för många hundägare tror att hunden mår bra av att hälsa på alla hundar de möter på en promenad, men det är egentligen helt tvärt om. Det finns en rad olika problem som händer när en låter ens hund hälsa på okända hundar i koppel. Vi tänkte gå igenom dem här nedan.

Utfallsproblematik

Att hälsa på andra hundar skapar stress och förväntningar. Efter ett par hundmöten blir vår hund van vid att att åsynen av andra hundar betyder att de får hälsa. Det skapar en förväntning hos vår hund som inte är speciellt nyttig.

Då vi träffar en hund som inte vill hälsa, eller de gånger då vi inte har tid att hälsa, kommer alltid en konflikt att uppstå mellan ägare och hund. Hunden som är van vid att alltid få hälsa på andra hundar kommer tycka att det är väldigt märkligt att reglerna har ändrats, och bli frustrerad. Koppeldragande och gnäll kommer tillslut att leda till skall, och där brukar de hundar som vill hälsa på en reduceras kraftigt. När vi abrupt slutar med något som hunden tycker om och är van vid kommer mer frustration uppstå, och när frustrationen har gått tillräckligt långt slår det alltid över i utfall. Helt plötsligt har vi alltså en hund som gör utfall mot andra hundar. Vi träffar många hundar med utfallsproblematik, och 90% av fallen hade kunnat undvikas om ägarna valde att inte låta sina hundar hälsa på andra hundar i koppel.

Språksvårigheter

Hundar har också väldigt svårt att prata sitt hundspråk kopplade. Selar, koppel och halsband är i vägen och det uppstår mycket lätt konflikter då hundarna inte kan läsa av varandra ordentligt.

Svårigheten i språket kan även dyka upp mellan hundar som känner varandra. Därför är det heller inte nyttigt att låta hundvänner hälsa eller leka i koppel. Gå hellre till en rastgård om en vill att de ska leka. Om det inte är möjligt att släppa hundarna lösa går det alldeles utmärkt att gå en promenad tillsammans, utan att hundarna får hälsa. Även det är att umgås och hunden får ut mycket mer av en långpromenad tillsammans med en bästa vän än en lekstund i en rastgård.

Språksvårigheter uppstår även på dagis vid hämtning och lämning, därför råder vi alla våra kunder att inte låta hundarna hälsa på sina boxkamrater vid dörren. Dels kan hundarna bete sig annorlunda tillsammans med sina ägare gentemot sina vänner, och dels kan koppler hindra språksäkerheten.

Den sociala aspekten

De flesta tror att hunden behöver den sociala aspekten av andra hundar. Det är en sanning med modifikation. De flesta hundar behöver social kontakt med andra hundar, ja, men det räcker gott och väl med fyra, fem hundvänner som vår hund känner väl och kan slappna av med. Springa, jaga, leka dragkamp och leka kurragömma i en rastgård är roligt, ja, men det våra hundar verkligen behöver är att kunna ta det lugnt tillsammans med andra hundar. Att gå en lugn promenad tillsammans med sin bästis utan att behöva stoja. Hunden får lika mycket ut av en social promenad tillsammans med en vän som en timme lek i rastgården. Självklart ska vår hund få leka med sina vänner också, men se till att den också kan ta det lugnt och vila tillsammans med dem. Sen vill vi väl ändå att hunden ska tycka att vi ägare är roligast? Lek själv med din hund istället för att låta den leka med vänner! Det ger en bra relation och mer följsamhet!

För valpen är det viktigt att socialiseras väl, både med stora och små hundar. Det är perfekt att gå till en rastgård med en valp, så länge en litar på hundarna som är däri. Låt er valp leka, springa och jaga, det är otroligt viktigt då det är en viktig del i dess språkutveckling. Men det är lika viktigt att lära vår valp att ta det lugnt tillsammans med andra hundar, så vårt tips är att leka i rastgård ibland, och vila i rastgård ibland. Valpen får inte ut något av att hälsa på andra hundar i koppel, utan se till att träffa trevliga individer i rastgårdar eller på rastplatser.

Smittorisken

Det är en otroligt stor smittorisk att hälsa på hundar en inte känner. Kennelhosta, öronskabb, magsjuka, noskvalster, olika parasiter och vinterkräksjuka sprids lätt mellan hundar som hälsar på varandra.

Det finns nästan inga fördelar med att hälsa på andra hundar på promenader. Bara för att vår hund vill fram betyder det inte att det är en bra idé. Om vår hund fick bestämma skulle den gärna rulla sig i rävbajs, jaga rådjur, äta kaninpluttar eller helst direkt från torrfoderpåsen, så vi alla kanske kan hålla med om att hunden inte har världens bästa omdöme för vad som är bäst för den… Vi brukar också jämföra detta med att bara för att det är artsfränder betyder inte det att de måste hälsa på varann. Vi människor går inte och skriker hej till varandra på stan och frågar vad vi jobbar med och hur frukosten var, eller hur?

Slutsatsen i detta är väl ändå att vi måste sluta låta våra hundar hälsa på varandra i koppel på promenader. Ta med en påse godis, en rolig leksak, och var hundens centrum på promenaden istället. Lek, gör kontaktövningar, göm godis, och skit i alla fyrbenta som passerar er.

Men alla hundägare blir så fruktansvärt sura när vi inte vill hälsa på deras hundar! Vad ska jag göra?
Antingen så säger du "Tyvärr" och går rakryggad därifrån, eller säger att din hund har öronskabb och går därifrån, eller så förklarar du varför ni inte hälsar på andra hundar. "Min hund har alla vänner hen behöver och vi får inte ut något av att hälsa på andra hundar. Vi lägger den tiden på att träna sammarbete istället!"