LÖSA HUNDAR I STAN


Vi som jobbar på Tassar Av Stål stöter ofta på lösa hundar när vi är ute och går. Oftast är det hundar som är nyfikna eller till leka, men vi får också utskällningar av hundar som undrar vad f*n det är vi håller på det.

Det råder koppeltvång i hela stockholm. Det innebär att alla hundar måste vara kopplade på offentliga platser, utom på kommunens hundrastplatser. Det finns dels inhängnade rastgårdar och dels finns det några få platser där hunden får springa lös i det fria, bland annat i Tantolunden (norr om järnvägen och koloniområdet fram till parkvägen i väst-östlig riktning) och dels i Eriksdalslunden (söder om koloniområdet mellan Vickersgatan och Flintbacken). Dessa rastplatser är väldigt specifika till hur långt hunden får springa lös, och det är även av stor vikt att en har sådan kontroll på hunden att den kan kallas in även om harar, katter, löptikar och arga hundar går förbi.

Rastgårdar har viss kutym. En frågar alltid innan en går in, och accepterar om den hund som redan är inne vill vara själv med sin matte eller husse- en stund.

Det är så otroligt viktigt att inte ha hunden lös om den inte lyssnar på er ägare. Det är inte värt risken. En olycka händer alldeles för lätt, och det är alltid du som ägare som står ersättningsskyldig till vad din hund skadar, oavsett om det var den som började eller inte. I värsta fall blir en polisanmäld, vilket i sig kan leda till munkorgstvång eller i värsta fall avlivning. Och då behöver din hund inte ha haft för avsikt att skada någon/något, utan bara tyckt att något som fladdrade såg roligt ut.

Om ni vill kunna ha er hund mer fri än i koppel så är långlina en toppenidé. Det finns massor av olika längder, allt från 10 till 30 meter, och en fäster den i hundens sele eller halsband som ett vanligt koppel. Låt linan släpa på marken efter er, och om en situation skulle uppstå så är det bara att trampa på linan. Mer kontroll på promenaden utan att förlora lösspringeriet!

Dela gärna detta med så många ni orkar. Lösa hundar som inte kan kallas in är något vi dagligen möter, trots koppeltvång. Oftast är det snälla hundar, men det skapar ändå en väldigt onödig stress hos våra (och andra) hundar. Det kan även sprida tråkig smitta och bli grunden för utfall och/eller hundaggression i senare tillfällen.

För att läsa mer om vart er hund kan springa fritt, läs här! För reglar och lagar, läs här och här!