FÄSTINGTRUBBELDe små ilskna, blod-sugande djuren är tyvärr här igen. Vi på dagis tänkte tipsa om olika fästingmedel som vi testat!

Gifthalsband fungerar tyvärr nästan alltid, men dock är det inte så bra för hunden eller människan. Hunden får inte ligga i sängen med halsbandet, den får heller inte bada och helst ska man inte vara så "nära hunden", så en gosstund i soffan är att glömma, små barn ska inte heller vara i närheten. Du kan ta av halsbandet under dessa tider men frågan är om effekten försvagas. Vissa hundar reagerar även starkt på dessa och tappar hår eller blir sjuka. På dagis är det en ganska så dålig idé med dessa halsband då hundarna ofta leker och ibland tuggar på halsregionen. I Stockholms skärgård är det däremot så pass mycket fästingar att det kan behövas gift, men då finns det alternativ. Droppar som droppas i nacken ska användas en gång i månaden ungefär och fungerar bra. Vi ber er att droppa på vätskan på kvällen eller helgen så att hunden inte kommer blöt till dagis, då hundar kan slicka upp det och bli sjuka.


På den giftfria sidan så finns det flera alternativ, olika brickor, bärnsten, Fixodidapulver och hemmagjorda sprayer. Den brickan som kallas Tic-Clip tycker vi fungerar bra. Det är en diskret liten bricka som skall fästas i ett halsband som hunden ska ha på sig natt som dag, gärna i ett tunt halsband som man inte fäster kopplet i, och den håller i två år. Dock är det inte ett 100% skydd då hundarna kan få två-fyra fästingar per säsong. Det tas såklart av under vintern.

Bärnstenshalsband funkar bra på hundar som inte badar. Även detta ska sitta på hela tiden, och ska även "laddas" genom att man gnuggar stenarna mot varandra. Det får inte bli blött och blir sämre även när det regnar. Detta kan med fördel kombineras med Fixodidapulver som komplement till varandra. Pulvret blandas i maten och ska ges varje dag. Dock är vi osäkra på om det har gjorts några noggranna studier på hur det aktiva ämnet i Fixodida påverkar hunden.

Hemmagjorda sprayer brukar innehålla en blandning av vitlök och vinäger. Ingen av oss har testat det själva och kan tänka oss att det verkar läbbigt med en hund som stinker vinäger och vitlök.

Vi har inte testat de giftfria i skärgården, om ni själva har någon erfarenhet av giftfria fästingmedel i fästingtäta områden får ni gärna kommentera här nedanför.

Det var våra erfarenheter av fästingmedel, dela gärna med er av era i kommentarsfältet nedan!