ATT SKAFFA HUND VIA SKK OCH UPPFÖDAREAtt skaffa hund är det absolut bästa beslutet du kommer att ta. En hund älskar dig villkorslöst, är alltid glad att se dig, hänger nästan alltid med på äventyr utan att ifrågasätta, allt på sitt lilla egna sätt utefter individ och ras. Men hur börjar en resan mot att skaffa hund egentligen?

Det finns många olika plattformer att skaffa hund på. Vi på Tassar Av Stål har både efrarenhet av blockethundar, uppfödare, omplaceringar och importer och har under åren som gått anat ett visst mönster bland olika raser, hundar, grad av genomtänkthet och annat. Som vanligt är det vi berättar om här inte självklart rätt eller fel, utan vi vill bara dela med oss av våra erfarenheter och om det kan hjälpa en person att skaffa rätt hund så blir vi glada!

I detta inlägg ska vi prata om det vi tycker är det bästa och säkraste sättet att skaffa hund på - via SKK och en uppfödare.

Det absolut bästa sättet att skaffa sig en frisk och mentalt stabil hund som passar ens vardag är via SKK. Det är inte för att en renrasig hund är bättre, finare eller mer värd utan det är bara av den enkla anledningen att med en stamtavla får vi ett register på hundens genbas. Vi kan se vad för sjukdomar och mentalitet hunden har i sin bakgrund och vi kan mer eller mindre undvika vissa sjukdomar. Vi har mer kontroll i avelsarbetet med en hund med stamtavla. Det är självklart ingen garanti, men en liten försäkring då vi har kontrollerat den del av aveln vi faktiskt kan kontrollera.

Detta förutsätter såklart att vi hittar en uppfödare som vet vad hen gör, som tar aveln på allvar och som faktiskt gör alla tester som ska utföras, har koll på rasens sjukdomsbild och mentalitet, gör mentaltester som MH och BPH och endast avlar på de friska individerna. Men hur ska vi som framtida hundägare ha koll på att vår uppfödare har gjort allt detta? Och hur ska vi kunna veta vad det är vi ska hålla koll på? Jo, via SKK och RAS.

SKK, Svenska Kennelklubben, har information på sin hemsida om de 400+ hundraserna de registrerar. Där kan vi kort läsa om rasens historia, mentalitet, hälsa och pälsvård. Vi kan också hitta länkar till rasens rasklubb, specialklubb, lista med uppfödare, valphänvisning samt till ett gäng dokument, bland annat det viktiga RAS-dokumentet.

RAS står för Rasspecifik avelsstrategi och innehåller varierande mycket information beroende på rasklubb, men gemensamt har de att det är en strategi för att hålla rasen frisk, alternativ göra rasen friskare. Att läsa igenom den innan en väljer ras och uppfödare är otroligt viktigt. Du som hundköpare får viktig information om rasens hälsa, om vad du ska titta efter när du väljer hund och uppfödare, vilka sjukdomar som ska ha blivit uteslutna av veterinär, vilka mentaltester som ska ha gjorts etc.

Vissa raser har krav på mentaltester och vissa sjukdomskoller. En Bordercollie-kull får till exempel inte registreras i SKK om inte båda föräldrarna har gått igenom ett vallprov och fått godkänt. En Amstaffuppfödare får inte registrera sina valpar om inte föräldrarna har genomgått en armbågsröntgen. Det är av denna anledning som det ibland säljs valpar på till exempel Blocket där båda föräldrarna är rasrena men kullen är inte registrerad i SKK. SKK har helt enkelt krävt ett sjukdomstest eller ett mentaltest som inte har utförts, och vi tycker det är en anledning att inte gå vidare med just den kullen hundar då det ökar risken för sjukdom och/eller mentala fel.

Samma fråga kan vi ställa oss när det kommer till att avla en renrasig hund med en blandras. Om en har en renrasig hund med bra stam och hälsa så är det inte så logiskt att para den med en blandras, om det inte ligger vissa arbetsanledningar bakom, så som jakt.

När du har läst igenom RAS är det dags att leta efter uppfödare. SKK har en väldigt bra hemsida, Köpa Hund, där du kan hitta alla uppfödare som har registrerat sig till SKK och respektive rasklubb. Där hittar du också aktuella valpar. Det enklaste sättet att välja uppfödare är att kolla runt på dess hemsidor, maila eller ringa runt och fråga alla frågor du någonsin kan komma på, åka runt och titta på kennlar, se hur hundarna bor och har det, träffa hundarna, valparna, uppfödarna.

En annan väldigt bra grej med SKK är att nästan all info om SKK-registrerade hundar finns på deras hemsida under namner hunddata. Där kan en söka på hundens registreringsnummer och se vad för resultat hunden har fått på tävlingar, utställningar, mentaltester och vissa hälsotester. En kan också se hundens tidigare kullar och kika på deras resultat, titta på hundens syskon och se hur dem är, och titta på hundens föräldrar och släkt. Ett litet omständigt arbete att titta igenom, men värt det om en vill ha en frisk och bra hund.

Varför ska jag lita på SKK? De främjar ju en skev utställningsavel?
I princip alla raser vi har i Sverige är utställningsavlade. Det finns några raser som endast avlas på efter prestation, men dem är inte många. Vissa hundar har delat upp sig i två olika varianter, jaktvarianten och utställingsvarianten, Labradoren och Golden Retrievern är bra exempel på dessa. Jaktvarianten skiljer sig en hel del från utställingsvarianten, både utseendemässigt och mentalt.

Vi kommer inte komma ifrån utställlningsavlen om vi vill ha en sällskapshund. Det är bara så det är. Fördelarna med att köpa en hund från SKK är fler än att chansa och köpa en utifrån. SKK sätter upp strikta regler för uppfödare, dels på hälso- och mentaltester men också på hur hundarna har det hos uppfödaren. I jämförelse med vad de andra alternativen är tycker vi att SKK är en bra organisation, som trots vissa frågetecken när det kommer till avel på utseende håller ihop hundraser så att de faktiskt håller sig mer eller mindre friska. Självklart förekommer dåliga uppfödare och vi får absolut inte glömma bort vårt ansvar om valpköpare, men att köpa en SKK-reggad hund är, som tidigare nämnt, en liten försäkran.

I nästa inlägg kommer vi skriva lite om blandraser och om våra efrarenheter kring det!

Lathund till att skaffa hund via SKK:
  • Hitta en hundras du vill veta mer om
  • Gå in på SKK eller Köpa hund och läs mer
  • Läs igenom RAS
  • Hitta en uppfödare
  • Gå inpå hunddata och sök på uppfödarens hundars registreringsnummer
  • Snoka vidare på hundens syskon, föräldrar och tidigare kullar
  • Glöm inte att ifrågasätta kullar som är renrasiga men inte registrerade i SKK
  • Ifrägasätt även renrasiga hundar som paras med blandraser