3 MYTER OM POSITIV FÖRSTÄRKNING

Nu när vi har pratat en del om straffbaserad träning och de negativa konsekvenser de har tänkte vi att vi skulle börja prata om belöningsbaserade träningsmetoder. De kallas även för moderna metoder, positiv förstärkning och baseras på modern forskning som visat sig fungera bäst på vår hunds psyke.

1. En får aldrig säga till hunden på skarpen
Det är en väldigt vanlig föreställning att en aldrig får säga till sin hund när en arbetar med belöningsbaserade metoder, och detta är ju väldigt fel på sitt sätt. Om vår hund gör något akut galet som att hoppa upp på matbordet eller ger sig på en hög med hästbajs är det självklart att vi säger till, och oftast blir det på skarpen i ren panik, men vi måste även förstå att den tillsägningen inte ger så mycket till hunden. Hunden förstår att det har gjort fel, om vi har tur, men den får ingen information om vad den ska göra istället för att hoppa upp på matbordet eller springa fram till hästbajset, till exempel. Om beteendet upprepar sig är det helt enkelt lättare för oss och för vår hund om vi arbetar förebyggande istället, att vi haffar hunden innan den är på väg fram. Och där kan vi jobba med belöning i mängder! Vi är beredda när vi närmar oss hästbajset, stannar lite innan, ropar på vår hund (som självklart har upptäckt bajset), backar och belönar när hen kommer mot oss. Går närmare, upprepar samma procedur, belönar. Låt hunden välja (i så pass kort koppel att hen inte når fram till högen) och belöna massor när hunden väljer dig!

2. En måste alltid jobba med godis och mat
Vem bestämmer egentligen om belöningen är bra eller inte? Det är självklart vår hund. Mat, godis, klapp och kel, kamplek, jaktlek, brottning, extren belöning i form av goda luktfläckar eller att få gå utanför dörren är bara några belöningar vi kan använda i vår hundträning! Mat och godis är en väldigt tacksam belöning då det är lättillgängligt och går snabbt att belöna med, men om vår hund inte är en matglad varelse så är det en ganska kass belöning. Huvudsaken är att vi arbetar med något som hunden tycker är roligt!

3. Hunden respekterar inte ägaren utan ser bara upp till den för att den får mutor / hunden kommer ta över familjen ifall vi bara matar den med mutor
Ju roligare du har tillsammans med din hund desto mer kommer den att älska dig och resepktera dig. Det är en väldigt gammal föreställning att vår hund kommer "ta över familjen" om vi inte tar i med hårdhandskarna mot hen. Sanningen är att vår hund gör det som lönar sig, oavsett om det är att undvika straff eller få något gott, så om vi bygger upp en miljö där vår hund tycker att det är värt att följa oss så kommer hen inte lämna vår sida. En hund i ett sådant hem kommer att vara sprudlande glad och alltid redo för nästa äventyr.